Regulace FGF signalizace v buňkách chrupavky - Řičánková, Nikola (2017)
Signální dráha FGF má v buňce vliv na mnoho důležitých funkcí, jako je buněčná proliferace, diferenciace, přežití či migrace. Je klíčovou drahou nejen v embryonálním vývoji, ale i v dospělém organizmu. Cílem této práce je zkoumání vlivu chemických inhibitorů a genetického modifikování FGF signalizace v buňkách chrupavky. U chemických inhibitorů, statinů, které se běžně využívají ke snížení hladiny cholesterolu, bylo nedávno prokázáno, že působí proti aberantní FGFR3 signalizaci u buněk a zvířecích modelů s chondrodysplazií. Tohoto vlivu by se proto dalo využít například při léčbě trpaslictví u lidí. Mechanizmus účinku statinů na FGFR3 je stále nejasný, proto je v této diplomové práci zkoumán vliv čtyř statinů na signalizaci FGF v buňkách chrupavky. Pro práci byly využity techniky, které byly již dříve popsané jako vhodné na prokázání funkce inhibitorů, i přesto však statiny žádný přímý vliv na FGF signalizaci neprojevily. Dále bylo zkoumáno ovlivnění FGF signální dráhy modifikací genom