Magnetorecepce za dlouhovlnného světla - Pecka, Tomáš; Vácha, Martin, 1967-; Masarykova univerzita. Ústav experimentální biologie (2017)
Magnetorecepce zvířat a citlivost některých biochemických reakcí na magnetické pole Země není zatím objasněným fenoménem. Je známo, že citlivost k magnetickému poli Země je pravděpodobně postavena na reakcích aktivovaných světlem, kdy vznikají radikálové páry schopné s tímto polem interagovat. Otázka spektrální citlivosti magnetorecepce zvířat představuje důležitý klíč k pochopení otázky, jaké molekuly spolu interagují a jak je signál předáván. U některých živočišných druhů byla popsána magnetorecepce i za dlouhých vlnových délek, která je těžko vysvětlitelná pomocí klasické představy o fotoaktivaci kryptochromů. Předkládaná diplomová práce se zabývá vlivem různých intenzit a vlnových délek světla zejména z dlouhovlnné části spektra na magnetorecepci ruměnice pospolné. Jako zkoumaný organismus byl zvolen hmyz, ruměnice pospolná (Pyrrhocoris apterus), která je dobře prozkoumaným druhem využívajícím kryptochromovou signalizaci pro řízení cirkadiánních rytmů, o kterém však nejsou žádné po
Magnetoreception in animals and sensitivity of some biochemical reactions to the Earth´s magnetic field is a phenomenon that has not been clarified so far. It is known that the sensitivity to the EMF is probably based on the reactions activated by light when radical pairs able to interacted with the Earth´s magnetic field are formed. The issue of spectral sensitivity of magnetoreception of animals represents an important clue to understand the question as to which molecules interact with each other and how the signal is transferred. In some animal species, the magnetoreception has been described even under long-wavelength light, which is difficult to explain through the traditional notion of photoactivation of cryptochromes. The presented thesis deals with the influence of various intensities and wavelengths of light, particularly from the long-wavelength part of the spectrum, on the magnetoreception of the firebug. As an organism to examine, we have chosen the firebug (Pyrrhocoris apt
Vedoucí práce: Martin Vácha
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2017
Keywords: hmyz; magnetické pole; světlo; insects; light; magnetic fields; diplomové práce; master's theses