Studium struktury a funkce 1c ABD domény myšího plektinu - Máčalová, Zuzana (2017)
Plektin je významný cytoskeletální protein, jehož absence vede ke vzniku geneticky podmíněné nemoci epidermolysis bullosa simplex, též známá jako nemoc motýlích křídel. Díky své vysoké variabilitě a funkční flexibilitě je plektin mimo kůži exprimován i v dalších tkáních a buněčných typech. Jedna z jeho isoforem, plektin 1c, je ve vysokém množství exprimován v nervových buňkách a postsynaptických dendritech, kde hraje důležitou roli při formování axonů. Důležitá role N-terminální oblasti plektinu 1c byla spojena i s regulací mikrotubulů. Plektin 1c se podílí na destabilizaci mikrotubulů, což vede ke zvýšení jejich dynamiky. Diplomová práce se zabývá N-terminální oblastí plektinu 1c, která obsahuje 1c doménu vázající aktin (1c ABD). Experimentální část se zaměřuje na přípravu třech isoforem 1c ABD. Práce zahrnuje řadu molekulárně biologických a biochemických postupů vedoucích k přípravě vzorku pro strukturní analýzu NMR. Naměřená 2D a 3D spektra slouží k přiřazení peptidové páteře 1c obl