Interakce kaspáz s OspC proteinem B. burgdorferi s.l. - Křapová, Nikola (2017)
OspC protein je vysoce variabilní lipoprotein vyskytující se na povrchu bakterie Borrelie, původce onemocnění Lymeská borelióza. Hlavní roli hraje ve fázi diseminace bakterie do těla hostitele. Některé OspC typy jsou přímo asociovány s invazivitou. V bioinformatické analýze byly OspC typy rozděleny do skupin na invazivní a neinvazivní a nalezeny rozdíly. Z analýzy vyplynuly dva konzervované motivy XVTD a XATD odlišné pro jednotlivé skupiny. Zároveň bylo zjištěno, že by mohly být tyto motivy rozpoznány enzymy kaspázami. Na základě této analýzy byla vypracovaná experimentální část, ve které byla provedena inhibice a štěpení efektorovými kaspázami - 3, - 6 a - 7. U rozdílných motivů v rámci skupin, byl předpokládán rozdílný efekt v působení. Potvrdilo se nám štěpení pro kaspázu - 7 a jeden OspC typ (TTAD). Inhibice vycházela nekonzistentně.