Rovnovážné pasivní vzorkování persistentních organických látek v tkáních sladkovodních ryb - Sobotka, Jaromír (2017)
Tato diplomová práce má za cíl vytvořit a zhodnotit metodu rovnovážného pasivního vzorkování v tkáních sladkovodních ryb pro polychlorované bifenyly (PCBs), organochlorované pesticidy (OCPs) a polybromované difenylethery (PBDEs). V práci se srovnává metoda rovnovážného pasivního vzorkování rybí tkáně s metodou celkové extrakce rozpouštědlem. Data z rovnovážného pasivního vzorkování rybí tkáně pěti druhů ryb z různých trofických úrovní byla srovnána s daty pasivního vzorkování vody z rybníku, ze kterého byly ryby odloveny. Pro pasivní vzorkování rybí tkáně i vody byla použita silikonová guma. Ke srovnání dat bylo nutné vypočíst koncentrace sledovaných látek vztažených na obsah lipidu, které byly přepočteny z naměřených koncentrací v pasivních vzorkovačích za použití rozdělovacích koeficientů sledovaných látek mezi silikonovou gumou a lipidy a mezi lipidy a vodou. Pro PCBs a OCPs bylo dosaženo rovnováhy mezi rybí tkání a pasivním vzorkovačem během tří dnů za použití rolovací metody.