Rovnice s distribuovaným zpožděním - Böhm, Jan (2017)
Předmětem této práce jsou diferenciální rovnice s distribuovaným zpožděním a jejich aplikace. Nejprve zavádíme pojem diferenciální rovnice se zpožděním, jejich klasifikaci a uvádíme základní poznatky teorie diferenciálních rovnic se zpoždění. Následně se věnujeme metodám řešení těchto rovnic, je představena nová numerická metoda. Dále se zabýváme problematikou stability a oscilací skalární autonomní rovnice s jedním distribuovaným zpožděním. Všechny tyto poznatky aplikujeme na dvou modelech populační dynamiky a modelu krvetvorby. V práci rovněž diskutujeme rozdíly mezi rovnicemi s konstantním a distribuovaným zpožděním.