Elastické povrchy pro studium biomechanických vlastností kardiomyocytů - Vičarová, Hana (2017)
Diplomová práce je zaměřena na studium některých elastických povrchů, které jsou potenciálně vhodné pro studium srdečních buněk a jejich biomechanických vlastností a mohly by být využity v medicínské praxi. Práce se zaměřuje na studium biokompatibilních elastických povrchů, které mohou simulovat mechanické vlastnosti srdeční tkáně a mohly by tak zajistit vhodný podklad pro kultivaci kardiomyocytů, které jsou v medicínských laboratořích využívané především ke studiu mnoha srdečních abnormalit a onemocnění. Byly připravovány polyakrylamidové (různý poměr akrylamidu a bisakrylamidu) a hyaluronanové (obsahující i neobsahující želatinu) gely, jako referentní vzorek bylo použito sklo. Příprava těchto vybraných elastických povrchů byla optimalizována a gely byly analyzovány pomocí mikroskopie atomárních sil. Mechanické vlastnosti gelů byly analyzovány metodou nanomechanického mapování a byl studován vliv těchto vlastností na strukturu a mechanické vlastnosti buněk. Ke studiu struktury buněk b