Genotypová analýza boreliální DNA izolované z klíšťat a klinického materiálu - Melničuková, Dominika (2017)
Etiologickým agens multisystémového infekčního onemocnění lymeská borelióza je bakterie - spirochéta Borrelia burgdorferi sensu lato, jejímž hlavním vektorem v Evropě je klíště Ixodes ricinus. Pro předpověď rizika nákazy lidí, které závisí na hustotě populace klíšťat a na její promořenosti boréliemi, je významná izolace borelií z klíšťat. V Evropě dominují druhy Borrelia afzelii vyvolávající zejména kožní projevy a Borrelia garinii, která se manifestuje nejčastěji neurologickými projevy. Méně častý je výskyt Borrelia burgdorferi sensu stricto. Diagnóza se stanoví na podkladě epidemiologické anamnézy, klinického obrazu a výsledků pomocných vyšetření. Vzhledem k problémům se stanovením diagnózy boreliózy jsme se zaměřili na zlepšení diagnostiky za použití genetických metod. Hlavním cílem naší práce bylo srovnání výskytu jednotlivých druhů borelií v klíšťatech a v klinickém materiálu. Detekce genetického materiálu B. burgdorferi sensu lato v klíšťatech zahrnovala dvoukrokovou PCR, při níž