Studium depozice hydrofilních tenkých vrstev metodou PECVD za atmosférického tlaku - Štipl, Michal (2017)
Tato bakalářská práce je věnována studiu depozičního procesu tenkých plazmově-polymerních hydrofilních vrstev. Depozice probíhala za atmosferického tlaku v plazmatu povrchového bariérového výboje. Pracovním plynem byla směs dusíku a propan-butanu. Použitými substráty byly flexibilní polymerní materiály a to tenká PET folie a silnější LDPE folie. Byla studována závislost koncentrace propan-butanu v pracovní směsi plynů, doba depozice a typ materiálu na kvalitu získaných vrstev a jejich vlastnosti (povrchová energie, hydrofilicita, stárnutí vrstvy, adheze a homogenita). V rámci experimentu se podařilo získat superhydrofilní tenké vrstvy vykazující kontaktní úhel vody menší než 10°. Tyto hydrofilní vrstvy si zachovaly svoji kvalitu i po několikaměsíčním skladování, tvořily homogenní povlak a dosáhly dobré soudržnosti se substrátem. Vlastnosti takto získaných tenkých vrstev jsou vhodné pro průmyslové aplikace, kde je třeba vysoké hydrofilicity, či dobré adheze vrstvy.