Biomechanika srdečních buněk, AFM studie - Veselá, Barbora (2017)
Tato bakalářská práce je zaměřena na výzkum působení fyzikálních a chemických vlivů okolí na funkci a vlastnosti embryonálních tělísek kardiomyocytů. Měření provádíme mikroskopem atomárních sil, který pracuje na principu těsného přiblížení hrotu ke vzorku. Teoretická část zahrnuje stručné seznámení s metodami skenujících sondou, do kterých řadíme i mikroskop atomárních sil. Dále popis zařízení, princip metody a jednotlivé aplikace. Práce se pro lepší porozumění na buněčné úrovni zmiňuje o charakteristice a jednotlivých typech kmenových buněk a o tvorbě a funkci kardiomyocytů. Experimentální část se zabývá jak studiem biomechaniky kontrakcí kardiomyocytů po přidání látek stimulujících jejich činnost, tak jejich mechanickou stimulací a vlastnostmi (tuhost vyjádřená jako Youngův modul pružnosti).