Zobrazování fágových částic pomocí AFM mikroskopie - Zahrádková, Simona; Přibyl, Jan, 1979-; Masarykova univerzita. Ústav fyziky kondenzovaných látek (2017)
Bakalářská práce se zaměřuje na možnosti zobrazení fágových částic bakteriofága MS2 pomocí metody zvané mikroskopie atomárních sil (AFM). Tato mikroskopie se řadí do široké skupiny tzv. SPM, tj. mikroskopie skenující sondou. Ta je založena na blízkém přiblížení měřicí sondy k povrchu vzorku. Jde o metodu, která je v současnosti stále více využívána pro studium biologických vzorků. V teoretické části je popsána instrumentace běžného AFM mikroskopu, základní princip měření, vybrané měřicí módy a zobrazovací techniky. Dále je zde shrnuto několik základních metod imobilizace biologických vzorků na podložní substrát tak, aby byl vzorek během zobrazování dostatečně pevně uchycen. V poslední kapitole teoretické části jsou zmíněny vlastnosti samotného bakteriofága MS2, souhrnné možnosti zobrazování virových částic a možnosti měření dalších vlastností virových částic pomocí AFM.
The bachelor thesis is focused on the possibility of phage particles of bacteriophage MS2 imaging with high resolution using atomic force microscopy (AFM). This microscope belongs to a wide range of scanning probe microscopes (SPM), which are based on the close proximity of the probe to the sample surface. SPM based microscopies are widely used in studies of biological samples, as the microscope can be operated in near physiological conditions (liquid environment, elevated temperatures, etc.). The theoretical part describes construction of AFM microscope, the basic principles of measurement, selected measurement modes and imaging techniques. In addition, several basic methods of immobilizing biological samples on the substrate are summarized, as proper fixation of studied sample is an essential requirement for AFM imaging. MS2 bacteriophage is described in a detail in the last chapter of the introduction part.
Vedoucí práce: Jan Přibyl
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2017
Keywords: bakteriofágy; mikroskopie atomárních sil; skenovací mikroskopie; atomic force microscopy; bacteriophages; scanning probe microscopy; bakalářské práce; bachelor's theses