Zobrazování fágových částic pomocí AFM mikroskopie - Zahrádková, Simona (2017)
Bakalářská práce se zaměřuje na možnosti zobrazení fágových částic bakteriofága MS2 pomocí metody zvané mikroskopie atomárních sil (AFM). Tato mikroskopie se řadí do široké skupiny tzv. SPM, tj. mikroskopie skenující sondou. Ta je založena na blízkém přiblížení měřicí sondy k povrchu vzorku. Jde o metodu, která je v současnosti stále více využívána pro studium biologických vzorků. V teoretické části je popsána instrumentace běžného AFM mikroskopu, základní princip měření, vybrané měřicí módy a zobrazovací techniky. Dále je zde shrnuto několik základních metod imobilizace biologických vzorků na podložní substrát tak, aby byl vzorek během zobrazování dostatečně pevně uchycen. V poslední kapitole teoretické části jsou zmíněny vlastnosti samotného bakteriofága MS2, souhrnné možnosti zobrazování virových částic a možnosti měření dalších vlastností virových částic pomocí AFM.