Změna povrchových vlastností ABS plastu pomocí plazmatu - Chlupová, Silvie (2017)
Cílem práce bylo porovnat změnu povrchových vlastností ABS plastu pomocí plazmové úpravy za atmosférického tlaku. Stárnutí plazmové úpravy bylo zkoumáno pomocí kon- taktního úhlu, ze kterého byla následně také určena povrchová energie plastu. Za účelem vyhodnocení změn chemických vazeb a složení byla použita metoda XPS. Pro měření změn drsnosti byl použit konfokální mikroskop. Různé metody ověřily vliv různých parametrů (expoziční doba, zdroj plazmatu) na povrchovou úpravu a na její stárnutí. K plazmové úpravě byl využit dielektrický koplanární povrchový bariérový výboj a klouzavý výboj.