Testování statistických hypotéz - Langrová, Marie; Pokora, Ondřej, 1981-; Masarykova univerzita. Ústav matematiky a statistiky (2017)
Tato bakalářská práce je věnována nejdůležitějším myšlenkám, pravidlům a principům testování statistických hypotéz. Nedílnou součástí je Neymanovo-Pearsonovo lemma pro kritický obor i kritickou funkci. Dále jsou uvedeny některé parametrické a neparametrické testy o poloze dat a pravděpodobnostním rozdělení, které jsou aplikovány na reálná data. Data se týkají plodnosti, porodnosti a úmrtnosti v jednotlivých státech.
This thesis deals with the most important ideas, rules and principles of testing statistical hypotheses. The Neyman-Pearson lemma for critical region and critical function is an integral part of this thesis. There are also some parametric and nonparametric tests of the location or the probability distribution described in this thesis, which are used for real data. The data are related to the fertility rate, the birth rate and the death rate in different states.
Vedoucí práce: Ondřej Pokora
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2017
Keywords: statistické metody; testování statistických hypotéz; statistical hypothesis testing; statistical methods; bakalářské práce; bachelor's theses