Alternativní dodávky kyslíku pro aerobní biodegradaci ropných uhlovodíků - Blažek, Jan; Fikarová, Iveta; Masarykova univerzita. Ústav biochemie (2017)
Jedna z nejčastějších kontaminací životního prostředí je způsobena ropou a jejími produkty. Bioremediace využívající mikroorganismy k biodegradaci těchto kontaminantů je šetrný způsob sanace. V případě ropného znečištění je výhodná aerobní biodegradace, jejíž rychlost je ale limitována několika faktory, přičemž jedním z nejdůležitějších je nedostatek kyslíku, jako koncového elektronového akceptoru. Dodávání kyslíku je u většiny sanačních metod zajištěno vzdušněním, což je ale finančně nákladné kvůli neustálému provozu kompresorů a pump. Existují i levnější alternativy v podobě roztoku peroxidu vodíku nebo pevných peroxidů, jako je peroxid hořečnatý a vápenatý, zaváděných do vrtů, jež jsou zdrojem kyslíku při svém rozkladu. Cílem této práce bylo ověřit schopnost mikroorganismů využívat peroxid vodíku jako zdroj kyslíku při biodegradaci ropných uhlovodíků v porovnání se vzdušněním a nalézt jeho vhodnou koncentraci, která by nepůsobila na mikroorganismy toxicky, ale zároveň by poskytovala
One of the most frequent environmental contamination is caused by crude oil and its products. A bioremediation using microorganisms to biodegrade these contaminants is a considerate way of remediation. An aerobic biodegradation is preferred in the case of oil pollution, but its speed is limited by several factors, one of the most important is oxygen deficiency as a terminal electron acceptor. Oxygen delivery is provided by aeration in most remediation methods, which it is costly due to the continuous operation of compressors and pumps. There are also cheaper alternatives in the form of a solution of hydrogen peroxide or solid peroxides, such as magnesium and calcium peroxide, introduced into wells which are the source of oxygen during their decomposition. The aim of the work was to verify the ability of microorganisms to use hydrogen peroxide as a source of oxygen in the biodegradation of petroleum hydrocarbons in comparing with aeration and to find a suitable concentration that would
Vedoucí práce: Iveta Fikarová
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2017
Keywords: biodegradace; bioremediace; peroxid vodíku; Pseudomonas fluorescens; ropné uhlovodíky; biodegradation; bioremediation; Hydrogen Peroxide; petroleum hydrocarbons; Pseudomonas fluorescens; diplomové práce; master's theses