Alternativní dodávky kyslíku pro aerobní biodegradaci ropných uhlovodíků - Blažek, Jan (2017)
Jedna z nejčastějších kontaminací životního prostředí je způsobena ropou a jejími produkty. Bioremediace využívající mikroorganismy k biodegradaci těchto kontaminantů je šetrný způsob sanace. V případě ropného znečištění je výhodná aerobní biodegradace, jejíž rychlost je ale limitována několika faktory, přičemž jedním z nejdůležitějších je nedostatek kyslíku, jako koncového elektronového akceptoru. Dodávání kyslíku je u většiny sanačních metod zajištěno vzdušněním, což je ale finančně nákladné kvůli neustálému provozu kompresorů a pump. Existují i levnější alternativy v podobě roztoku peroxidu vodíku nebo pevných peroxidů, jako je peroxid hořečnatý a vápenatý, zaváděných do vrtů, jež jsou zdrojem kyslíku při svém rozkladu. Cílem této práce bylo ověřit schopnost mikroorganismů využívat peroxid vodíku jako zdroj kyslíku při biodegradaci ropných uhlovodíků v porovnání se vzdušněním a nalézt jeho vhodnou koncentraci, která by nepůsobila na mikroorganismy toxicky, ale zároveň by poskytovala