Funkce Tec kinázy u lidských pluripotentních kmenových buněk - Zboňáková, Zuzana; Rotrekl, Vladimír; Masarykova univerzita. Ústav experimentální biologie (2017)
Lidské pluripotentní kmenové buňky si své unikátní vlastnosti udržují i díky mitogenu FGF-2. Jeho transport ven z buněk probíhá nekonvenční sekreční dráhou. Poslední výzkumy ukazují, že klíčovou molekulou zapojenou do tohoto mechanizmu je TEC kináza. Část této diplomové práce je zaměřená na lokalizaci TEC kinázy u lidských embryonálních a indukovaných pluripotentních kmenových buněk, která doposud nebyla popsaná. Druhá část se věnuje charakterizaci vlivu TEC kinázy na diferenciaci lidských embryonálních kmenových buněk do kardiomyocytů. K tomuto účelu byly vytvořeny klony lidských embryonálních kmenových buněk se sníženou expresí TEC kinázy.
Human pluripotent stem cells have unique features, which are supported also by FGF-2. Export of FGF-2 from the cells is provided by unconventional secretion pathway. Recent studies suggest, that a key molecule of this mechanism is TEC kinase. The first part of this thesis is focused on localization of TEC kinase in human embryonic and induced pluripotent stem cells, which has not been described yet. The other part of the thesis studies the influence of TEC kinase on cardiac differentiation of human embryonic stem cells. To achieve this goal I used human embryonic stem cells with reduce level of TEC kinase.
Vedoucí práce: Vladimír Rotrekl
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2017
Text slovenský; titulní list v češtině, resumé a přílohy v angličtině
Keywords: diferenciace buněk; embryonální kmenové buňky; fibroblastový růstový faktor 2; pluripotentní kmenové buňky; tyrosinkinasy; cell differentiation; embryonic stem cells; Fibroblast Growth Factor 2; Pluripotent Stem Cells; Protein-Tyrosine Kinases; diplomové práce; master's theses