Funkce Tec kinázy u lidských pluripotentních kmenových buněk - Zboňáková, Zuzana (2017)
Lidské pluripotentní kmenové buňky si své unikátní vlastnosti udržují i díky mitogenu FGF-2. Jeho transport ven z buněk probíhá nekonvenční sekreční dráhou. Poslední výzkumy ukazují, že klíčovou molekulou zapojenou do tohoto mechanizmu je TEC kináza. Část této diplomové práce je zaměřená na lokalizaci TEC kinázy u lidských embryonálních a indukovaných pluripotentních kmenových buněk, která doposud nebyla popsaná. Druhá část se věnuje charakterizaci vlivu TEC kinázy na diferenciaci lidských embryonálních kmenových buněk do kardiomyocytů. K tomuto účelu byly vytvořeny klony lidských embryonálních kmenových buněk se sníženou expresí TEC kinázy.