Studium interakcí proteinů metodou FLIM-FRET a konfokální mikroskopií - Vavříková, Iveta (2017)
Diplomová práce je zaměřena na studium histonů H1, H2B, H3.3 a H4, laminů A a proteinů HP1β a 53BP1 účastnících se reparačních drah DNA. V experimentech byly použity buněčné linie HeLa, HepG2, Lap2α +/+ a -/-. Buněčné linie byly rovněž ovlivněny inhibitorem histonových deacetyláz trichostatinem A (TSA), byl sledován jeho vliv na dynamiku výše uvedených proteinů. Experimenty byly provedeny pomocí pokročilých konfokálních mikroskopických technik, jako je technika FRAP (k měření dynamiku proteinů) nebo techniky FLIM a FLIM-FRET (ke studiu potenciálních interakcí mezi proteiny lamin A a LAP2α). Indukce dvouřetězcových zlomů byla provedena pomocí laseru s vlnovou délkou 405 nm.