Sledování genomové stability lidských indukovaných pluripotentních kmenových buněk - Řeháková, Daniela (2017)
Lidské indukované pluripotentní kmenové buňky (hiPSCs) mohou být v laboratoři vytvořeny z buněk tkání dospělého jedince. Zároveň mohou být diferencovány do zvoleného buněčného typu. Díky tomu mají velký potenciál pro využití ve výzkumu i v klinické praxi. Pro jejich využití je ovšem důležité, aby byla zachována integrita jejich genomu. Během kultivace může docházet k poškození DNA a pokud není jeho oprava dostatečná, může dojít ke změně vlastností kultury. Dvouřetězcové zlomy jsou jedním z možných poškození, a bez řádné opravy mohou vést i k velkým genomovým přestavbám a tím k chromozomálním aberacím. Tato práce se proto zabývá opravou dvouřetězcových zlomů, a to imunocytochemickým sledováním markerů γH2AX a 53BP1 s ohledem na fázi buněčného cyklu. Pro analýzu jsou použity tři hiPSCs a jedna hESCs linie v nízkých a vysokých pasážích a linie hDFs. Sledováno je spontánní poškození DNA a odpověď buněk na ozáření ionizujícím zářením v několika časových bodech.