Příprava lidských indukovaných pluripotentních kmenových buněk z endoteliálních buněk pomocí episomální reprogramace - Kutálková, Kateřina; Krontorád Koutná, Irena, 1973-; Masarykova univerzita. Ústav experimentální biologie (2017)
Diplomová práce se zaměřuje na vnitřní výstelku cévního systému - endotel. Tento orgán se přímo či nepřímo zapojuje do řady fyziologických i patologických procesů. Pro regenerativní medicínu mohou být potenciálně přínosné in vitro expandované endoteliální buňky. V této práci byly enzymatickým způsobem izolovány endoteliální buňky z lidských vén. Získané buněčné linie byly charakterizovány průtokovou cytometrií a funkčními testy. Kultivovat dostatečná množství zdravých endoteliálních buněk pro případné klinické aplikace může být obtížné. Je ovšem možné připravit pacientsky specifické pluripotentní buňky a ty následně diferencovat. Druhou částí této práce je derivace linií indukovaných pluripotentních kmenových buněk (iPSCs) z připravených endoteliálních linií a ověření jejich pluripotence pomocí exprese markerů, spontánní i řízenou diferenciací.
This diploma thesis is focused on endothelium, the inner lining of vascular system. This organ is directly and indirectly involved in many physiological and pathological processes. In vitro expanded endothelial cells could be beneficial to regenerative medicine. In this thesis, endothelial cells were enzymatically isolated from human saphenous veins. Obtained cell lines were characterized by flow cytometry and functional tests. Cultivating a sufficient number of healthy endothelial cells for potential clinical applications could be trying. It is, however, possible to prepare patient specific pluripotent cells and differentiate them afterwards. The second part of this thesis focuses on derivation of induced pluripotent stem cell (iPSCs) lines from prepared endothelial lines and checking their pluripotency by marker expression and spontaneous and directed differentiation.
Vedoucí práce: Irena Krontorád Koutná
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2017
Keywords: diferenciace buněk; endoteliální buňky; episomální reprogramace; indukované pluripotentní kmenové buňky; kultivace buněk; průtoková cytometrie; cell cultivation; cell differentiation; episomal reprogramming; flow cytometry; Endothelial Cells; Induced Pluripotent Stem Cells; diplomové práce; master's theses