Příprava lidských indukovaných pluripotentních kmenových buněk z endoteliálních buněk pomocí episomální reprogramace - Kutálková, Kateřina (2017)
Diplomová práce se zaměřuje na vnitřní výstelku cévního systému - endotel. Tento orgán se přímo či nepřímo zapojuje do řady fyziologických i patologických procesů. Pro regenerativní medicínu mohou být potenciálně přínosné in vitro expandované endoteliální buňky. V této práci byly enzymatickým způsobem izolovány endoteliální buňky z lidských vén. Získané buněčné linie byly charakterizovány průtokovou cytometrií a funkčními testy. Kultivovat dostatečná množství zdravých endoteliálních buněk pro případné klinické aplikace může být obtížné. Je ovšem možné připravit pacientsky specifické pluripotentní buňky a ty následně diferencovat. Druhou částí této práce je derivace linií indukovaných pluripotentních kmenových buněk (iPSCs) z připravených endoteliálních linií a ověření jejich pluripotence pomocí exprese markerů, spontánní i řízenou diferenciací.