Regulace exprese ephrinů a jejich receptorů u hematoonkologických onemocnění - Krchniaková, Mária; Knight, Andrea, 1971-; Masarykova univerzita. Ústav experimentální biologie (2017)
Ephriny a jejich receptory, včetně receptorů EphA1 a EphA2, jsou známé onkoproteiny. Podporují transformaci buňek a růst nádorů, což je dobře prostudováno u solidních nádorů. EphA2 byl identifikovaný jako ligand pro Vδ1 gamma-delta T buňky a hojné expanze této buněčné populace byly nalezeny u mnohočetného myelomu. Poznatky o expresi a funkci receptoru EphA2 u hematologických malignit však chybí. Prvním cílem diplomové práce byla analýza exprese receptorů EphA1 a EphA2 u nádorových suspesnzních buněčných linií odvozených z hematologických malignit a jejich porovnání s adherentními nádorovými a zdravými buněčnými liniemi. Povrchová exprese obou receptorů byla studována pomocí průtokové cytometrie, množství proteinu EphA2 pomocí Western blotu a exprese genu EPHA2 pomocí kvantitativní real-time PCR. Buněčné linie však představují jen modelový systém, a proto dalším cílem práce byla analýza povrchové exprese EphA2 u B-buněčných malignit, jakými jsou chronická lymfocytární leukemie (CLL), MG
Ephrins and their receptors, including EphA1 and EphA2 receptors, are known as oncoproteins. They promote malignant transformation and tumour growth, which is well studied in solid tumours. The EphA2 was identified as a ligand for the Vδ1 gamma-delta T cells. The large expansions of this cell population were reported in multiple myeloma. However, the knowledge concerning the EphA2 expression and function in haematological malignancies is lacking. The first aim of the thesis was to assess the expression of the EphA1 and EphA2 receptors in tumour suspension cell lines originating from haematological malignancies, compared to the expression in adherent tumour and healthy cell lines. The level of surface expression of the EphA1 and EphA2 was studied by flow cytometry, the EphA2 protein level was analyzed by Western blot and the EPHA2 gene expression by quantitative real-time PCR. Since the cell lines present only a model system, the next aim was to assess the EphA2 surface expression on tu
Vedoucí práce: Andrea Knight
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2017
Text anglický, titulní list v češtině
Keywords: ephriny; genová exprese; laboratorní metody; mnohočetný myelom; molekulární biologie -- analýza; molekulární onkologie; onkogeny; gene expression; laboratory methods; molecular biology -- analysis; molecular oncology; oncogenes; Ephrins; Multiple Myeloma; diplomové práce; master's theses