Regulace exprese ephrinů a jejich receptorů u hematoonkologických onemocnění - Krchniaková, Mária (2017)
Ephriny a jejich receptory, včetně receptorů EphA1 a EphA2, jsou známé onkoproteiny. Podporují transformaci buňek a růst nádorů, což je dobře prostudováno u solidních nádorů. EphA2 byl identifikovaný jako ligand pro Vδ1 gamma-delta T buňky a hojné expanze této buněčné populace byly nalezeny u mnohočetného myelomu. Poznatky o expresi a funkci receptoru EphA2 u hematologických malignit však chybí. Prvním cílem diplomové práce byla analýza exprese receptorů EphA1 a EphA2 u nádorových suspesnzních buněčných linií odvozených z hematologických malignit a jejich porovnání s adherentními nádorovými a zdravými buněčnými liniemi. Povrchová exprese obou receptorů byla studována pomocí průtokové cytometrie, množství proteinu EphA2 pomocí Western blotu a exprese genu EPHA2 pomocí kvantitativní real-time PCR. Buněčné linie však představují jen modelový systém, a proto dalším cílem práce byla analýza povrchové exprese EphA2 u B-buněčných malignit, jakými jsou chronická lymfocytární leukemie (CLL), MG