Plasmacytoidní dendritické buňky u hematoonkologických onemocnění - Králová, Romana (2017)
Mnohočetný myelom je hematoonkologické onemocnění kostní dřeně, kde se nachází klonálně zmnožené plazmatické buňky produkující imunoglobulin. U některých myelomových pacientů je před projevem nemoci samotné diagnostikováno premaligní stádium - monoklonální gamopatie nejasného původu (MGUS). V patologii mnohočetného myelomu hraje velmi důležitou úlohu nádorové mikroprostředí. Plasmacytoidní dendritické buňky (pDC) jsou součástí imunitního systému a za normálních okolností bojují proti nádorovým buňkám. V kostní dřeni myelomových pacientů však ztrácejí své fyziologocké vlastnosti a podporují myelomové buňky v růstu, přežívání a rezistenci na léky. Tato diplomová práce popisuje rozdíly v zastoupení a aktivaci pDC v periferní krvi a kostní dřeni zdravých dárců a pacientů s MGUS a myelomem. Dále popisuje zastoupení γδ T lymfocytů u stejných skupin a nakonec se zaměřuje na interakce pDC a myelomových buněk v kultivacích s lidskými myelomovými liniemi a s čerstvě vyizolovanými pDC. Zatímco v