Vyhledávání hypotetických lektinů v Calocera viscosa - Šindelář, Martin (2017)
Lektiny tvoří rozsáhlou skupinu proteinů podílejících se na mnohých buněčných interakcích a molekulárních reakcích v organismech. Díky jejich schopnosti vázat velmi specificky sacharidy mají veliké potenciální využití v biomedicínském či biotechnologickém výzkumu. Velký zájem v poslední době vzbudily lektiny z hub, které oproti rostlinným a živočišným lektinům jsou velmi málo probádány. Byly nalezeny unikátní lektiny s rozmanitými vlastnosti a dosud nepopsanými strukturami. Bylo zjištěno, že některé působí protinádorově, jiné se podílejí na imunomodulaci organismu. Některé mají antimikrobiální vlastnosti a možnost inhibice HIV-1 reverzní transkriptasy. Tato bakalářská práce je zaměřena na vyhledání hypotetických lektinů z houby Calocera Viscosa a na sběr bioinformatických dat pro možné budoucí laboratorní práce s nimi. Zaměřuje se na predikci postranslačních modifikací proteinů jako jsou disulfidické můstky a glykosylace, na predikci stability, rozpustnosti, lokalizace a na analýzu vyb