Nejnovější techniky a metody v oblasti reprodukčních biotechnologií : zhodnocení jejich přínosu a slabých stránek - Palánová, Hana (2017)
Cílem této bakalářské práce je posoudit přínosy, ale také rizika metod asistované reprodukce. K nejpoužívanějším metodám patří in vitro fertilizace a intracytoplazmatická injekce spermie. Tyto postupy však nesou rizika spojená s ovariální stimulací kvůli možnosti vzniku ovariálního hyperstimulačního syndromu. Dalšími komplikacemi mohou být předčasný porod, nízká porodní hmotnost či vícečetná těhotenství. Tyto komplikace mohou být spjaty s chromozomálními abnormalitami spermií. Výběr spermií ještě před intracytoplazmatickou injekcí spermie má své výhody. Technika PICSI umožňuje na základě vazby s kyselinou hyaluronovou výběr spermií zralých bez chromozomálních abnormalit a proto se jeví jako efektivnější v porovnání s ICSI. Nejmodernější metodou konzervace je virtifikace. Jejím přínosem je větší úspěšnost přežití gamet a embryí.