Anaplasma phagocytophilum a její interakce s imunitním systémem hostitele - Veselý, Jakub (2017)
VXtéto práci se zabývám problematikou interakce bakterie Anaplasma phagocytophilum sXimunitním systémem hostitele. Anaplasma phagocytophilum infikuje neutrofilní granulocyty a způsobuje poruchy imunitního systému, které jsou důležité pro její přežití v hostitelských buňkách, zejména remodelaci cytoskeletu a inhibici buněčné apoptózy. Bylo zjištěno, že tato bakterie může infikovat i endotelové buňky, které mohou být vhodným místem pro počáteční replikaci. Závěr práce je věnován vědeckým metodám, které jsou zaměřené na epidemiologii, detekci a diagnostiku této pozoruhodné intracelulární bakterie.