Optická emisní spektra atomů a molekul - Fajnor, Adam (2017)
V tejto bakalárskej práci porovnávame školské spektrometre podľa výsledkov vybraných experimentálnych problémov optickej emisnej spektroskopie. Úvodná časť sa najprv krátko zaoberá možnosťami výuky spektroskopie na strednej škole. Ďalej naznačuje priebeh vývoja spektroskopie ako vedeckej metódy a popisuje bežné typy spektrometrov (hranolové, mriežkové, interferometrické) a ich základné charakteristiky (napr. citlivosť a rozlíšenie). V experimentálnej časti sú najskôr vybrané školské prístroje otestované z hľadiska ich citlivosti a rozlíšenia. Ďalej sú tieto prístroje využité pre riešenia vybraných spektroskopických úloh: boli stanovené Rydbergova konštanta a hmotnostný posun z merania Balmerovej série atómu vodíka a deutéria. Na rezonančných dubletoch alkalických kovov bola študovaná spin-orbitálna konštanta. Vibračné konštanty molekuly N2 boli stanovené z vibračnej štruktúry elektrónového spektra.