Environmentální výchova ve školních vzdělávacích programech přírodovědných předmětů gymnázií - Červenková, Jitka (2017)
Cílem bakalářské práce je zjistit, jakým způsobem je ve školních vzdělávacích programech, středoškolských učebnicích přírodovědných předmětů a v nabídce výukových programů mimoškolních vzdělávacích organizací realizováno průřezové téma Environmentální výchova. V úvodu práce definuji pojem environmentální výchova a shrnuji ukotvení tohoto tématu v právním systému České republiky. Dále uvádím kurikulární dokumenty, podle kterých je environmentální výchova na českých školách vyučována, a jejich právní závaznost. V další části práce uvádím obsah prvků environmentální výchovy ve Školních vzdělávacích programech patnácti vybraných gymnázií Plzeňského a Jihomoravského kraje. Dále hodnotím obsah a rozsah environmentální výchovy ve čtyřiceti učebnicích přírodovědných předmětů pro gymnázia. V práci rovněž uvádím nabídka environmentálně orientovaných výukových programů pro střední školy v osmi mimoškolních vzdělávacích zařízeních v Plzeňském kraji.