Bakterie rezistentní k antibiotikům ve vodním prostředí - Suková, Gabriela (2017)
Rezistence bakterií k antibiotikům, zejména ke klinicky velmi významným beta-laktamům a chinolonům, je celosvětový problém, který je zatím spíše přehlížen. Nositeli mnoha rezistencí jsou bakterie čeledi Enterobacteriaceae, což jsou organismy celosvětově rozšířené a pro člověka velmi důležité. Jsou součástí jeho přirozené mikroflory, ale v některých případech mohou být i patogenní. Z hlediska šíření rezistentních bakterií a genů rezistence hraje důležitou úlohu vodní prostředí, které může sloužit jako rezervoár těchto elementů. Rezistentní bakterie se vyskytují například ve vodě povrchové, podzemní, pitné, v chovech ryb, ale hlavně v odpadech z hospodářské produkce, z továren na výrobu léčiv nebo z nemocnic. Práce podává ucelený přehled o této problematice.