Analýza mitochondriální DNA z historického kosterního materiálu metodami sekvenace nové generace - Vaculík, Ondřej (2017)
Již samotné zavedení metod sekvenování nové generace způsobilo ve výzkumu starobylé DNA revoluci. Během posledních deseti let bylo vyvinuto a zdokonaleno mnoho metod, jejichž zásluhou se podařilo získat nejen mitochondriální, ale i jaderné sekvence ze vzorků, u nichž by to dříve nebylo možné. Tato práce je zaměřena na shrnutí problematiky okolo analýzy molekul starobylé DNA pomocí sekvenování nové generace, především pak mitochondriální DNA. Jsou v ní popsány nejdůležitější metody využívané při zpracování starobylých vzorků před a během sekvenování včetně finální bioinformatické analýzy. Práce obsahuje i přehled oblastí využívajících metody sekvenování nové generace k zisku mitochondriálních sekvencí.