Potravní biologie dravých druhů ryb ve vodárenských nádržích - Trávník, Miroslav (2017)
Tato bakalářská práce se zabývá potravní analýzou dravých ryb, ve vztahu k biomanipulaci, která je považována jako jeden z prostředků sloužící ke zlepšení kvality vody. S touto problematikou jsou často spojeny kontrolovatelné odlovy kaprovitých a vysazování dravých druhů ryb do nádrží. Výzkum byl zaměřen na potravní analýzu pěti druhů dravých ryb, štiku obecnou (Esox lucius), candáta obecného (Sander lucioperca), okouna říčního (Perca fluviatilis), sumce velkého (Silurus glanis) a bolena dravého (Leuciscus Aspius). Hlavním cílem práce bylo zhodnotit potravní preference dravých ryb, určit v jakém množství dravé druhy konzumují kaprovité ryby, a zda jsou schopny ovlivnit jejich počestnost. Na pěti vodárenských nádržích bylo celkem odloveno 480 jedinců dravých ryb, štika obecná (21), candát obecný (18), okoun říční (427), bolen dravý (7) a sumec velký (7). Kaprovité ryby spolu s okounovitými rybami tvořili v potravě dravců 25 % a 31 %. Nejčastěji konzumovanou rybou byl okoun 22,3 %, ploti