Květena území mezi Kobeřicemi a Oldřišovem na Opavsku - Škrabal, Ondřej (2017)
Tato práce pojednává o historickém výskytu druhů cévnatých rostlin na území mezi Kobeřicemi a Oldřišovem na Opavsku. První část práce je věnována přírodním podmínkám panujících v zájmovém území. Druhá (hlavní) část práce se pak zaměřuje na literární výčet taxonů, které se v dané oblasti vyskytovaly. Na základě dostupné literatury bylo dohledáno 783 taxonů vyskytujících se v rámci zájmové oblasti. Tento počet taxonů je revidován a doplněn pilotním terénním průzkumem autora, kdy byl potvrzen aktuální výskyt 183 taxonů z rešeršního seznamu. Dále bylo zaznamenáno 11 taxonů, které dosud v historických záznamech uvedeny nebyly. Také bylo provedeno několik fytocenologických snímků (5) a sběrů rostlin (35) v zájmovém území. Sběry byly předány ve formě herbářových položek do herbáře Ústavu botaniky a zoologie Masarykovy univerzity (BRNU).