Revize rozšíření slimáčků rodu Deroceras na území České republiky - Vašát, Martin (2017)
Tato práce se zaměřuje na provedení revize rozšíření devíti druhů slimáčků (Deroceras reticulatum, D. leave, D. agreste, D. turcicum, D. sturanyi, D. praecox, D. rodnae s. str., D. juranum a D. invadens) zXčeledi Agriolimacidae na území ČR. Práce se skládá ze dvou částí. První rešeršní část se týká jejich rozšíření vXrámci celého světa a jejich ekologickým požadavkům a preferencím. VXdalší části je věnována pozornost jejich tělní morfologii a anatomii. Nejprve jsou popisovány jednotlivé tělní soustavy (svalová, cévní, dýchací, trávící, centrální nervová soustava a pohlavní soustava) následně se poměrně obsáhlá část zaměřuje na popis determinačních znaků na pohlavní soustavě a způsobu páření u českých zástupců. Vzhledem kXtomu, že druhy Deroceras reticulatum a D. agreste považujeme za významné polní škůdce zemědělských plodin, tak se poslední rešeršní části zabývá jejich hospodářským významem. Praktická část je zacílená na zmapování a popsání doložených výskytů slimáčků na území ČR.