Změny biochemických a imunologických parametrů souvisejících se zdravotním stavem při zátěži u vytrvalostních sportovců - Pútecová, Kristina; Žákovská, Alena, 1962-; Masarykova univerzita. Ústav biochemie (2017)
Tato diplomová práce se zabývá vlivem náročných ultramaratonských závodů na organismus běžců. Předpokladem bylo, že stanovení vybraných hematologických, imunologických a biochemických parametrů poukáže na probíhající zánětlivé procesy, poškození erytrocytů, hepatocytů a svalové tkáně. Výsledky potvrzují probíhající zánětlivé procesy, poškození svalových buněk a probíhající anaerobní metabolismus způsoben nedostatečným okysličením svalů. Poškození erytrocytů nebylo potvrzeno ani vyvráceno z důvodu rozporuplnosti výsledků. Snížení katalytické koncentrace ALT vyvrátilo hypotézu o poškození hepatocytů. Statisticky nevýznamná změna u sérového IgA nepotvrdila hypotézu o vznikajících zánětech horních cest dýchacích. Pro vyvrácení hypotézy by však bylo třeba rozšířit výzkum o stanovení koncentrace IgA v slinném sekretu. Mnohé z parametrů u účastníků etapového ultramaratonu poukazují na schopnost adaptace organismu trénovaných běžců na několik dní za sebou probíhající běžeckou zátěž v objemu ma
This diploma thesis deals with the impact of demanding ultramarathon races on the runner's organism. The assumption was that the determination of selected hematological, immunological and biochemical evidence of ongoing inflammatory processes, damage to erythrocytes, hepatocytes and muscle tissue. The results confirm ongoing inflammatory processes, muscle cell damage and ongoing anaerobic metabolism due to insufficient muscle oxygenation. The damage to erythrocytes has not been confirmed nor disproved because of the inconsistency of the results. The decrease in the catalytic ALT concentration has rebutted the hypothesis of hepatocyte damage. The statistically insignificant change in serum IgA did not confirm the hypothesis of the occurrence of upper respiratory tract inflammation. However, to investigate the hypothesis, it would be necessary to extend research into the determination of IgA concentration in salivary secretion. Many of the parameters in multi-stage ultramarathon particip
Vedoucí práce: Alena Žákovská
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2017
Keywords: cytokiny; erytrocyty; hematokrit; interleukiny; kreatinkinasa; leukocyty; L-laktátdehydrogenasa; neutrofily; trombocyty; cytokines; erythrocytes; leucocytes; thrombocytes; Creatine Kinase; Hematocrit; Interleukins; L-Lactate Dehydrogenase; Neutrophils; diplomové práce; master's theses