Změny biochemických a imunologických parametrů souvisejících se zdravotním stavem při zátěži u vytrvalostních sportovců - Pútecová, Kristina (2017)
Tato diplomová práce se zabývá vlivem náročných ultramaratonských závodů na organismus běžců. Předpokladem bylo, že stanovení vybraných hematologických, imunologických a biochemických parametrů poukáže na probíhající zánětlivé procesy, poškození erytrocytů, hepatocytů a svalové tkáně. Výsledky potvrzují probíhající zánětlivé procesy, poškození svalových buněk a probíhající anaerobní metabolismus způsoben nedostatečným okysličením svalů. Poškození erytrocytů nebylo potvrzeno ani vyvráceno z důvodu rozporuplnosti výsledků. Snížení katalytické koncentrace ALT vyvrátilo hypotézu o poškození hepatocytů. Statisticky nevýznamná změna u sérového IgA nepotvrdila hypotézu o vznikajících zánětech horních cest dýchacích. Pro vyvrácení hypotézy by však bylo třeba rozšířit výzkum o stanovení koncentrace IgA v slinném sekretu. Mnohé z parametrů u účastníků etapového ultramaratonu poukazují na schopnost adaptace organismu trénovaných běžců na několik dní za sebou probíhající běžeckou zátěž v objemu ma