Příprava rekombinantní tetrathionanhydrolasy bakterie Acidithiobacillus ferrooxidans - Petrišáková, Věra (2017)
V rámci teoretické části se tato práce zaměřuje na význam a charakteristiku extrémně acidofilních mikroorganismů, jejichž modelovým zástupcem je bakterie A. ferrooxidans. Dále se teoretická část zabývá tetrathionanhydrolasou, důležitým enzymem metabolismu anorganických sirných látek. V praktické části byla provedena optimalizace produkce rekombinantního proteinu tetrathionanhydrolasy kmene A. ferrooxidans CCM 4253 izolovaného ze Zlatých Hor. V rozporu s dosavadní literaturou se nám podařilo produkovat tento rekombinantní enzym v aktivním stavu do periplazmy E. coli. Z předběžných dat dále vyplývá, že aminokyseliny arginin a lysin nejspíše nemají vliv na aktivitu tetrathionanhydrolasy, naopak aminokyseliny histidin, tryptofan, tyrosin, serin, kyselina glutamová a asparagová se pravděpodobně podílejí na aktivitě tetrathionanhydrolasy.