Příprava a charakterizace buněčných linií kolorektálního karcinomu se sníženou hladinou proteinu AGR2 - Moráňová, Ludmila (2017)
Kolorektální karcinom je nádorové onemocnění, v jehož incidenci patříme mezi deset nejpostiženějších zemí světa. AGR2 (Anterior gradient 2) je protein endoplazmatického retikula, který se ve zvýšené hladině vyskytuje obecně v tkáních produkujících ochrannou mukózní vrstvu. Protein AGR2 je mimo jiné zodpovědný za maturaci proteinů, adhezi buněk, chemorezistenci a vnitřní buněčnou signalizaci. U kolorektálních karcinomů se často setkáváme se sníženou hladinou tohoto proteinu, což ovlivňuje chování nádoru, jeho odpověď na léčbu a celkovou prognózu. V této diplomové práci se věnujeme vlivu snížení hladiny proteinu AGR2 na vlastnosti buněčných linií kolorektálního karcinomu. Pro snížení hladiny AGR2 jsme použili metodu CRISPR-Cas9, která zavádí stabilní mutace do genomu. V takto připravených buněčných liniích byly poté analyzovány změny rychlosti proliferace, adhezivity, chemorezistence a změny v proteomických profilech.