Analýza cirkulujících mikroRNA u pacientů s karcinomem pankreatu - Vencovská, Eva (2017)
Karcinom pankreatu patří mezi maligní onemocnění s nejvyšší mortalitou. Jedním z důvodů vysoké mortality tohoto onemocnění je pozdní diagnostika v pokročilém či dokonce metastatickém stádiu, které již neumožňuje radikální chirurgický zákrok. Z tohoto důvodu je potřeba hledat nové specifické biomarkery, které by umožnily spolehlivě diagnostikovat nádory pankreatu v časných stádiích. Jako vhodná varianta neinvazivních diagnostických biomarkerů pro nádorová onemocnění se jeví cirkulující mikroRNA přítomné i v krevní plazmě či séru. MikroRNA jsou krátké nekódující RNA, jejichž hlavní funkcí je post-transkripční regulace genové exprese. MikroRNA jsou zapojeny do mnoha fyziologických i patologických procesů včetně kancerogeneze a jejich význam v patogenezi karcinomu pankreatu byl opakovaně potvrzen. Tato bakalářská práce se věnuje analýze cirkulujících mikroRNA v plazmě pacientů s karcinomem pankreatu. Pomocí kvantitativní Real-Time PCR byla stanovena exprese vybraných mikroRNA (miR-17-5p, m