Stanovení biokompatibility materiálů - Sochová, Lenka (2017)
Biokompatibilní materiál je takový, který je snášen v biologickém prostředí. S takovými materiály se nejčastěji setkáváme ve zdravotnictví a při práci s buněčnými kulturami. Tato práce se zaměřuje na porovnání biokompatibilních vlastností materiálů, které lze použít na výrobu mikrofluidních čipů. Významným faktorem biokompatibility je jeho smáčivost, proto byly provedeny povrchové modifikace kolagenem a plazmou a porovnány s materiály bez povrchové modifikace. Některé materiály mohou buňky resp. organismus poškozovat látkami, které se z nich vylučují. Proto byly materiály extrahovány. Z různě upravenými materiály byly provedeny testy, na orientační zjištění biokompatibility, pomocí buněčných kultur myších endotelií a fibroblastů. Z ostemerového polymeru byl následně odlit čip, na kterém proběhla kultivace buněk za průtokových podmínek.