Úloha různých aktivátorů neutrofilů v citrulinaci histonu H3 - Skočková, Veronika (2017)
Citrulinace histonů je významnou posttranslační modifikací a u neutrofilů je spojována s procesem NETózy nebo regulací genové exprese. Je zprostředkována enzymem peptidylarginindeiminasou, jejíž aktivace je spojena se stimulací neutrofilu některým z aktivátorů. V této práci byl studován vliv různých aktivátorů (vápníkový ionofor, forbol 12-myristát 13-acetát (PMA), opsonizovaný zymosan, N-formylmethionyl-leucyl-fenylalanin (fMLP), lipopolysacharid (LPS) a Streptococcus mutans) na indukci citrulinace histonu H3 u lidských neutrofilů v suspenzi a po adherenci. Citrulinace byla detekována pomocí Western blotu. Z výsledků vyplývá, že u adherovaných neutrofilů je iniciace citrulinace snazší, vyvolaly ji všechny použité aktivátory. V případě neutrofilů v suspenzi byla citrulinace indukována vápníkovým ionoforem, fMLP a LPS, zbylé aktivátory ji nevyvolaly.