Schopnost pythinu oligandrinu indukovat rezistenci na rostlinách rajčete - Pánková, Viktorie (2017)
Imunitní reakci u rostlin spojenou s rezistencí vůči patogenům vyvolávají látky, které souhrnně nazýváme elicitory. Mezi elicitory patří také malé proteiny elicitiny, které jsou produkované oomycetami rodu Phytophthora a Pythium. Jedním z elicitinů je oligandrin, protein o velikosti okolo 10 kDa, který byl izolovaný z oomycety Pythium oligandrum. Tato bakalářská práce se věnuje schopnosti elicitinu oligandrinu indukovat širokospektrální rezistenci u modelové rostliny rajčete Solanum lycopersicum cv. Micro-Tom. Nejdříve byl zjišťován nejvhodnější způsob aplikace proteinu oligandrinu do rostlin rajčete a to buď pomocí nasávání roztoku oligandrinu přes listovou petiolou, nebo přímým nástřikem do apoplastu listů. Přímá infiltrace způsobovala nežádoucí nekrózu listu, proto byla dále používána pouze aplikace pomocí nasávání roztoku oligandrinu listovou petiolou. Schopnost oligandrinu indukovat imunitní odpověď byla následně určována prostřednictvím míry rezistence rostlin rajčete (Solanum ly