Kandidátní geny pro aftózní stomatitidu - Masopustová, Lucie; Bořilová Linhartová, Petra, 1984-; Masarykova univerzita. Ústav biochemie (2017)
Recidivující aftózní stomatitida (RAS) je choroba sliznice dutiny ústní s prevalencí 10 až 25 % v populaci. RAS je multifaktoriální onemocnění ovlivněné zejména imunologickými a genetickými faktory. Prvním cílem bakalářské práce je vybrat kandidátní geny a jejich specifické polymorfizmy na základě dříve popsané asociace v jiných populacích, prokázaného funkčního efektu v etiopatogenezi RAS, frekvence minoritní alely (MAF) vyšší než 10 % v populaci a/nebo lokalizace v haplotypové struktuře genu. Druhým cílem je navrhnout a optimalizovat metodické postupy stanovení genotypů u vybraných genů.
Recurrent aphthous stomatitis (RAS) is an oral mucosal disease with a population prevalence of 10-25 %. RAS is a multifactorial disease influenced especially by the immunological and genetic factors. The first aim of this thesis is the selection of the candidate genes and their specific polymorphisms based on the previously described association in other populations, proven functional effect in etiopathogenesis of RAS, minor allele frequency (MAF) higher than 10 % in population and/or localization within the haplotype structure of gene. The second aim is to design and optimize methodologies for determining the genotype of selected genes.
Vedoucí práce: Petra Bořilová Linhartová
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2017
Keywords: aftózní stomatitida; afty; geny; polymorfismus; aphthae; genes; polymorphism; Stomatitis, Aphthous; bakalářské práce; bachelor's theses