Kandidátní geny pro aftózní stomatitidu - Masopustová, Lucie (2017)
Recidivující aftózní stomatitida (RAS) je choroba sliznice dutiny ústní s prevalencí 10 až 25 % v populaci. RAS je multifaktoriální onemocnění ovlivněné zejména imunologickými a genetickými faktory. Prvním cílem bakalářské práce je vybrat kandidátní geny a jejich specifické polymorfizmy na základě dříve popsané asociace v jiných populacích, prokázaného funkčního efektu v etiopatogenezi RAS, frekvence minoritní alely (MAF) vyšší než 10 % v populaci a/nebo lokalizace v haplotypové struktuře genu. Druhým cílem je navrhnout a optimalizovat metodické postupy stanovení genotypů u vybraných genů.