Vývoj elektroforetické metody pro afinitní studie využívající míchání vzorku v kapiláře - Francová, Marie (2017)
Při vývoji nových léčiv je nezbytné zkoumat jak mechanismus, tak sílu interakce mezi danou látkou a plazmatickými proteiny. K tomuto účelu jsou neustále vyvíjeny nové technologie a metody, které šetří čas, finance a vyžadují minimální množství reagencií a dalších chemikálií. Jednou z vhodných metod k těmto studiím je kapilární elektroforéza. Tato práce se zabývá vývojem elektroforetické metody založené na kapilární elektroforéze frontální analýze, pro studium interakcí mezi léky a hovězím sérovým albuminem s využitím on-line míchání vzorku, které probíhá přímo v kapiláře. K míchání vzorku byla použita elektroforeticky zprostředkovaná mikroanalýza, která k míchání analytů využívá jejich různých elektroforetických pohyblivostí. Hlavním záměrem bakalářské práce bylo najít vhodný modelový systém, otestovat účinnost tohoto přístupu míchání a ověřit výsledky s rutinním přístupem off-line míchání vzorku. Použitou metodou byla kapilární elektroforéza-frontální analýza.