Modifikace tRNA v Arabidopsis a jejich napojení na cytokininovou biosyntézu - Honusová, Dominika; Růžička, Kamil; Masarykova univerzita. Ústav biochemie (2017)
Tato bakalářská práce je zaměřena na modifikace nukleových kyselin, a to především na modifikace nacházející se na adenosinu v pozici 37 u tRNA a jejich souvislost s biosyntézou cytokininů. V teoretické části jsou shrnuty známé informace o této problematice. Experimentální část je založena na fylogenetické analýze enzymů, jež jsou zodpovědné za syntézu modifikace cyklického N6-threonylkarbamoyladenosinu (ct6A). Dále na genotypování linií obsahující mutace v genech pro tyto enzymy u Arabidopsis thaliana a na kvantifikaci změn kontinuity tracheálních elementů protoxylému v semenáčcích mutantních rostlin.
This thesis deals with the modification of nucleic acids, especially with those present on tRNA located on the adenosine in position 37 and their connection with cytokinin biosynthesis. Published information about this topic is summarized in the theoretical part. Experimental part focuses on phylogenetic analysis of enzymes, which are required for the synthesis of cyclic N6-threonylcarbamoyladenosine (ct6A) modification. Second section focuses on genotyping the lines with insertion mutations in the genes encoding these enzymes in Arabidopsis thaliana and to examining their protoxylem phenotypes.
Vedoucí práce: Kamil Růžička
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2017
Keywords: cytokininy; fylogenetická analýza; tRNA (nukleová kyselina); cytokinins; phylogenetic analysis; transfer RNA; bakalářské práce; bachelor's theses