Modifikace tRNA v Arabidopsis a jejich napojení na cytokininovou biosyntézu - Honusová, Dominika (2017)
Tato bakalářská práce je zaměřena na modifikace nukleových kyselin, a to především na modifikace nacházející se na adenosinu v pozici 37 u tRNA a jejich souvislost s biosyntézou cytokininů. V teoretické části jsou shrnuty známé informace o této problematice. Experimentální část je založena na fylogenetické analýze enzymů, jež jsou zodpovědné za syntézu modifikace cyklického N6-threonylkarbamoyladenosinu (ct6A). Dále na genotypování linií obsahující mutace v genech pro tyto enzymy u Arabidopsis thaliana a na kvantifikaci změn kontinuity tracheálních elementů protoxylému v semenáčcích mutantních rostlin.