In vitro sledování metabolismu jetelových isoflavonů v ruminální tekutině - Boldišová, Hana (2017)
Isoflavony jsou polyfenolické látky ze skupiny fytoestrogenů, které díky strukturní podobnosti s estradiolem vykazují biologickou aktivitu v těle savců. V jejich trávicím ústrojí jsou metabolizovány na equol, jež má ze sledovaných látek nejsignifikantnější účinky na organismus. V teoretické části této práce je popsaná biosyntéza isoflavonů, jejich metabolismus v žaludku skotu a účinek na zdraví. Praktická část se zabývá kinetikou jejich metabolismu a tvorby equolu v bachorové tekutině in vitro. Ve vzorkách krmiva s přídavkem 5 mg a 25 mg jetelových isoflavonů byli sledované koncentrace analytů počas inkubace s bachorovou tekutinou. Byl pozorovaný nárast koncentrace equolu, zatím co koncentrace isoflavonů v čase klesali.