Vliv oxidativního stresu na proteom bioloužících bakterií - Požgayová, Martina (2017)
Tato práce se zabývá kvalitativními změnami v proteomu bioloužící bakterie Acidithiobacillus ferrooxidans při oxidativním stresu způsobeným peroxidem vodíku. Ten se může přirozeně vyskytovat v prostředí, kde dochází k biotěžbě kovů nebo spontánním biogeochemickým procesům v prostředí sulfidových minerálů. Teoretická část poskytuje souhrn poznatků o bakterii At. ferrooxidans a její vztah k oxidaci pyritu. Dále se úvod do problematiky zabývá oxidativním stresem a jeho vlivem na buňky a jejich následnou obranu. Je diskutován vztah mezi Fentonovou reakcí a oxidativním stresem, který působí zejména na organismy žijící v prostředí bohatém na kovy. Závěrem jsou shrnuty dosavadní literární poznatky o vlivu stresu na proteom studovaných bakterií. V praktické části byl stanoven kinetický parametr inhibice po působení oxidativního stresu na bakterii At. ferrooxidans, který byl vyvolán peroxidem vodíku. Na studium oxidativního stresu v At. ferrooxidans CCM 4253 byla využita nezávislá kvalitativní